Premsa

Cinema txec actual

09/02/2021

El cicle, amb la col·laboració del Centro Checo i l’ambaixada de la República Txeca a Madrid, presenta un panorama amb set films recents d’una cinematografia poc present darrerament a la nostra cartellera. Jiří Mádl, un dels actors txecs més populars, protagonitza una de les pel·lícules, ‘Hra (El estreno)’, i en dirigeix una altra, ‘Na strese (En el tejado)’.

La Filmoteca de Catalunya és la primera a presentar a l’estat el cicle 7x7 Nuevas películas checas, organitzat pel Centro Checo i l’ambaixada de la República Txeca a Madrid. Una selecció de set títols contemporanis del cinema txec, produïts els dos darrers anys i presentats en festivals internacionals, que es podran veure a set filmoteques espanyoles.

La programació s’obre dimarts 16 de febrer amb Hra (El estreno, 2019), dirigida pel cineasta xilè Alejandro Fernández Almendras, habitual al festival de Sundance. En el film, rodat en blanc i negre, el món d’un jove director de teatre d’un poblet de Txèquia s’ensorra després que decideixi realitzar el seu somni d’adaptar Fedra, d’Eurípides. Durant els assajos perd els dos intèrprets principals i l’Administració l’amenaça de tallar-li la subvenció a causa del contingut polític de l’obra. El protagonista és Jiří Mádl, un dels actors txecs més populars i el més jove a rebre el premi d’interpretació del festival de Karlovy Vary (el 2008 per Night Owls). Mádl és també el director i guionista de la segona pel·lícula programada, Na strese (En el tejado, 2019), on un vietnamita de vint anys que s’esperava un futur millor a Europa acaba en un districte vietnamita de Praga i es veu atrapat en una casa de cultiu de marihuana on porta una vida d’esclau modern.

Entre les films del cicle també hi ha la road movie Vsechno bude (Moscas de invierno, 2018), sobre dos nois adolescents que es llancen a un viatge en un cotxe robat, que li va valer al seu realitzador, Olmo Omerzu, el premi a la millor direcció en el festival de Karlovy Vary i sis Lleons Txecs (els premis nacionals), incloent-hi els de millor pel·lícula i millor direcció. El drama èpic Zlatý podraz (Traïció daurada. Radim Spacek, 2018) barreja història, política i esport. Uns joves txecoslovacs aprenen a jugar a bàsquet a un campament americà de mormons el 1938. Quan comença la guerra l’entrenador és executat i un jove advocat es fa càrrec de l’equip. Passat el conflicte bèl·lic, l’equip arriba al campionat d’Europa de Gènova i en surt vencedor. Però tot canvia amb l’arribada del comunisme: els jugadors són perseguits i l’entrenador és arrestat. I la minisèrie de dos capítols Dukla 61 (David Ondricek, 2018) se centra en una de les tragèdies mineres més grans del segle passat, ocorreguda a Txecoslovàquia el 7 de juliol de 1961 a la mina Dukla, on van morir 108 miners.

La sessió inaugural del cicle, dimarts 16 de febrer a les 19.30 h a la Sala Chomón, comptarà amb la presència d’Ivan Jančárek, ambaixador de la República Txeca a Espanya, Stanislav Škoda, director del Centro Checo a Madrid, i Monika Zgustová, escriptora i traductora txeca establerta a Catalunya