Premsa

Cinemes de la diàspora negra

Foto Come back, Africa

26/01/2021

El cicle, comissariat per Beatriz Leal, és una col·laboració amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona que dialoga amb l’exposició del CCCB ‘William Kentridge. El que no està dibuixat’, dedicada a l’artista sud-africà. La programació proposa un recorregut cronològic per algunes de les pel·lícules clau de la diàspora negra, des del cinema mut fins al cinema-assaig contemporani, amb nou films que es projectaran a la Filmoteca i el CCCB.

La Filmoteca de Catalunya i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, CCCB, presenten el cicle Cinemes de la diàspora negra, una selecció de nou films representatius de la petjada cinematogràfica de l’èxode de la comunitat negra arreu del món i al llarg d’un segle. Durant dècades, dones i homes negres en la diàspora han creat una constel·lació d’obres literàries, musicals i audiovisuals amb unes connexions sòniques, afectives i històriques que travessen espais i subjectivitats. Aquestes pel·lícules criolles, irreverents davant de gèneres i tradicions artístiques, componen un arxipèlag de constel·lacions que ens interpel·la, desenterrant fantasmes d’històries reprimides o oblidades, per endinsar-nos en «una contracultura que reconstrueix, desafiant, la seva pròpia genealogia crítica, intel·lectual i moral en una esfera pública parcialment amagada» (Stuart Hall).

Les pel·lícules seleccionades abasten gairebé un segle i tres continents, i reuneixen per primera vegada al nostre país John Akomfrah, Charles Burnett, Haile Gerima, Safi Faye, Med Hondo, Isaac Julien, Raoul Peck, Abderrahmane Sissako i Jean-Marie Téno, autors que se situen dins d’una tradició radical negra internacional i salvatge marcada per «la seva prioritat ontològica i històrica de resistència al poder i oposició a la subordinació» (Fred Moten).

Des del cinema mut fins al cinema-assaig contemporani, aquestes obres híbrides i poètiques trenquen amb expectatives lligades a la procedència o la raça mitjançant l’ús d’arxius i de la inscripció de l’artista en l’obra, i ens ofereixen cartes íntimes i polítiques a mode de manifestos en què qüestionen els llegats del postcolonialisme, l’esclavitud i l’imperialisme. Marcades per la deambulació tricontinental dels seus autors i protagonistes, ofereixen respostes davant la crisi del capitalisme i els moviments migratoris globals, en un moment en què «tot el món s’està convertint en un arxipèlag» (Édouard Glissant).

La programadora del cicle, i presentadora de gairebé totes les sessions, és Beatriz Leal, investigadora, docent, crítica i comissària especialitzada en art i cinema contemporanis africans i de la diàspora i cofundadora del Festival de Cinema Africà de Barcelona Wallay!

Cinemes de la diàspora negra dialoga amb l’exposició que actualment presenta el CCCB, William Kentridge. El que no està dibuixat. Tots els espectadors del cicle de cinema, tant del CCCB com de la Filmoteca, tindran accés gratuït a l’exposició, i els abonats de la Filmoteca i els amics del CCCB tindran accés gratuït a totes les sessions del cicle.