Premsa

Kinuyo Tanaka: la mirada femenina del cinema clàssic japonès

Kinuyo Tanaka

27/10/2020

La retrospectiva permet veure, de l’1 al 12 de novembre a la Filmoteca de Catalunya, cinc de les sis pel·lícules que va dirigir la cineasta. Organitzat per la Japan Foundation, el cicle forma part de la programació de l’Asian Film Festival Barcelona.

Actriu abans que directora -primer al cinema mut-, Kinuyo Tanaka (1909-1977) va protagonitzar el primer film sonor del seu país i va col·laborar habitualment amb Ozu, Naruse, Shimizu o Kinoshita, i es va convertir en l’actriu fetitxe de Mizoguchi. Va aprofitar la seva posició de privilegi com a estrella de la pantalla per fer el salt a la direcció i convertir-se, del 1953 al 1962, en l’única dona directora de cinema al Japó. No va ser la primera directora japonesa, honor que correspon a Tazuko Sakane, però sí la primera a tenir una carrera brillant darrera la càmera després de la Segona Guerra Mundial. Tota una pionera, no només al Japó sinó també internacionalment, que ara podem reivindicar, gràcies a la col·laboració de la Japan Foundation i Casa Asia, en aquesta retrospectiva.

És a continuació d’una estada a Hollywood quan torna a casa decidida a posar-se rere les càmeres. Però, en un país que fins després de la Segona Guerra Mundial no reconeix cap dret al gènere femení, no li serà gens fàcil. Hi havia molta feina a fer i Tanaka, a quaranta-tres anys, trenca el sostre de vidre tot aprofitant la seva condició d’estrella i el suport dels mestres Ozu, Naruse i Kinoshita -no de Mizoguchi-, per convertir-se en directora. Kinuyo Tanaka va signar sis drames genuïnament nipons, realitzats des d’un prisma innovadorament femení i protagonitzats per dones atrapades entre les obligacions socials i el sentiment. 

La retrospectiva de Kinuyo Tanaka ja s’ha pogut veure a Sant Sebastià, a Tabakalera Centro Internacional de Cultura Contemporánea, i viatjarà a la Filmoteca de València després del seu pas per Barcelona. La sessió de dijous 5 de novembre a les 19.00 h a la Sala Laya anirà precedida per la conferència “Kinuyo Tanaka: Una mirada de mujer al Japón de posguerra”, d’Irene González-López, investigadora post-doctoral especialitzada en cinema japonès que el 2018 va coeditar el primer llibre en anglès sobre l’actriu i directora (Tanaka Kinuyo: Nation, Stardom and Female Subjectivity; Edinburgh University Press).

Organitzat per:

Logo Japan Foundation

Amb la col·laboració de:

Logo Asian Film Festival