Premsa
10/06/2020
Es reprendran cicles interromputs pel confinament, com ‘Carta blanca a Jaume Plensa’, ‘Els millors films de 2019’ i homenatges pòstums a Anna Karina, Lucia Bosé o Michel Piccoli. Del 16 al 30 de juliol es podrà veure una retrospectiva del director mexicà Carlos Reygadas, programada en el marc del Grec Festival de Barcelona.
Les projeccions tornaran a les dues sales de la Filmoteca de Catalunya, Chomón i Laya, el divendres 26 de juny, després de la reobertura esglaonada iniciada dimarts 9 de juny, amb el servei de prèstec amb cita prèvia a la Biblioteca del cinema (de dimarts a divendres de 10 a 14 h) i la represa de l’exposició David Lynch. Somnis: Homenatge a Fellini, prorrogada fins al 30 d’agost amb horari ampliat (de dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 21 h; dissabtes i diumenges, de 16 a 21 h).
L’activitat s’adequarà a les mesures d’accés, higiene i control dels aforaments que determini la normativa en cada fase de la desescalada. Durant els mesos de juliol i agost, es programaran tres sessions diàries, de dimarts a diumenge, en horari 16.30 h (Chomón), 19.00 h (Laya) i 20.00 h (Chomón), amb aforaments reduïts per facilitar la distància de seguretat, localitats numerades, prioritat a la venda en línia i reforç de la neteja i desinfecció dels espais entre sessió i sessió.
La programació, que ben aviat es donarà a conèixer en detall i es posarà a la venda al web, recupera alguns dels cicles que van quedar interromputs pel tancament imposat pel confinament, així com homenatges pòstums a figures importants que han desaparegut recentment com Anna Karina, Lucia Bosé, Michel Piccoli, Kirk Douglas, Ivan Passer o José Luis Cuerda i el cicle Aula de cinema.
Carta blanca a Jaume Plensa acosta al públic els gustos cinematogràfics d’un dels artistes plàstics catalans més universals de l’actualitat. El cicle, que crida l’atenció per l’abundància de thrillers, obrirà la programació a la Sala Chomón el divendres 26 de juny amb el drama fronterer farcit de policies corruptes i racisme Touch of Evil (Orson Welles, 1958), i també inclourà, entre d’altres, The Big Sleep (Howard Hawks, 1946), The Birds (Alfred Hitchcock, 1963), Miller’s Crossing (Joel i Ethan Coen, 1990) o The International (Tom Tykwer, 2009).
Jaume Plensa explica la seva tria al YouTube de la Filmoteca
La Filmoteca de Catalunya acompanya el Grec Festival de Barcelona en el seu viatge estiuenc. Si l’any ho va fer amb el cicle dedicat a Bruce Beresford i altres cineastes d’Austràlia i Nova Zelanda i en fa dos amb l’obra del filipí Lav Diaz, enguany la mirada s’adreça cap a l’Amèrica Llatina i s’endinsa en l’obra del mexicà Carlos Reygadas. Una retrospectiva que inclou els sis llargmetratges d’un dels cineastes més reconeguts als festivals internacionals i que es programa del 16 al 30 de juliol. S’hi podrà veure el seu darrer film, Nuestro tiempo (2018), protagonitzat pel mateix director i la seva família, o Post Tenebras Lux (2012), premi a la millor direcció al Festival de Cannes.
Un dels cicles que tenen més bona acollida entre el públic és el que recull el bo i millor de la collita cinematogràfica de l’any anterior, amb la col·laboració de l’Associació Catalana de la Crítica i l’Escriptura Cinematogràfica, ACCEC, i d’altres mitjans i periodistes especialitzats en cinema que participen per elaborar la selecció. La corresponent a 2019 també reprèn la programació a l’agost després de l’aturada per la covid19, amb títols com Roma, d’Alfonso Cuarón, Dolor y gloria, de Pedro Almodóvar, O que arde, d’Oliver Laxe, Once Upon a Time in Hollywood, de Quentin Tarantino, Parasites, de Bong Joon Ho, o Joker, de Todd Phillips.
Des de dimarts 9 de juny, l’exposició David Lynch. Somnis: Homenatge a Fellini continua sumant visitants als més de 2.000 que ja havia atret abans d’haver de tancar les portes pel confinament. Les dates d’exhibició es prorroguen fins al 30 d’agost, amb horari ampliat per facilitar les visites: a més de les tardes de dimarts a diumenge, de 16 a 21 h, també es pot visitar els matins de dimarts a divendres, de 10 a 14 h. L’entrada és gratuïta i l’aforament s’adequa al que marca la normativa en cada fase de la desescalada. La mostra consta de dotze litografies creades per Lynch des de l’admiració a la figura de Federico Fellini i dotze dibuixos originals fets pel mateix Fellini i procedents de la Fellini Foundation for Cinema.
Com a complement i tancament de l’exposició, els caps de setmana del mes d’agost la Filmoteca programarà, a la Sala Laya, la tercera temporada completa de Twin Peaks: The Return, que David Lynch va recuperar en complir-se els 25 anys de la sèrie de culte dels anys 90. Els 18 episodis es podran veure en sessions de dissabte i diumenge a les 19 h, a raó de dos capítols per sessió. Serà l’oportunitat de veure en pantalla gran la que la revista Cahiers du Cinema va proclamar millor pel·lícula de la dècada passada.
També per culminar aquesta cruïlla de genis, Lynch i Fellini, que la Filmoteca ha programat amb motiu del centenari del naixement del director italià, l’últim cap de setmana d’agost es podrà veure l’entrevista que Joaquín Soler Serrano va fer a Federico Fellini a A fondo, el mític programa de Televisió Espanyola de la dècada dels setanta.