Programme

Itàlia en el mirall de la comèdia

Pane e cioccolata
La grande guerra

01/05/2015 - 07/06/2015

calendario

Tutti a casa, La grande guerra i Una vita difficile són tres grans films històrics. Els dos primers parlen de fiascos militars, el tercer de la difícil transformació de monarquia feixista en república democràtica. A la mal coneguda Gli anni ruggenti es mostra la realitat sòrdida que amagava la façana imperial mussoliniana.

En tots els films escollits el país i els seus mascles volen semblar molt millors que no són. El cinema, les pel·lícules, ens restitueixen la realitat de l’època. Entre somriures i rialles, però de manera agredolça. Sense complaença.

Amb la col·laboració de

Cineteca Nazionale   Cineteca de Bologna

Programme

Una vita difficile
Una vida difícil
Una obra mestra del cinema italià que narra, en clau de comèdia, el retorn a la vida civil d'un partisà que després de la Segona Guerra Mundial tracta de portar a la pràctica els ideals pels quals va arriscar la seva vida.
Gli anni ruggenti
Els anys rugents
El film que va disparar la popularitat de Nino Manfredi va ser aquesta sàtira ferotge del feixisme ambientada el 1936 i en què la màfia de la regió de Pulla (al tacó de la "bota" d'Itàlia) confon un simple corredor d'assegurances per un jerarca del Partit Nacional Feixista.
La grande guerra
La gran guerra
Primera Guerra Mundial. Giovanni i Oreste es coneixen a l'oficina de reclutament, i Oreste enganya Giovanni. Posteriorment, es retroben a l'exèrcit amb el propòsit comú de deslliurar-se -a qualsevol preu- d'anar al front.
Signore e signori
Señoras y señores
PIETRO GERMI, 1966.
Lo scopone scientifico
L'escombra científica
Cada any, durant una estada a Roma, una anciana americana concedeix l'oportunitat de guanyar un milió de dòlars a parelles de pobres amb el joc de cartes italià anomenat escombra.
Pane e cioccolata
Pa i xocolata
Estrenada amb el títol d'Aventuras y desventuras de un italiano emigrado', narra el viatge d'un home del sud d'Itàlia a la recerca d'una nova identitat, la qual pretèn trobar a la seva admirada Suïssa.
Profumo di donna
Perfum de dona
Un capità de l'exèrcit que s'ha quedat cec decideix marxar cap a Nàpols acompanyat d'un jove assistent. El caràcter excèntric de l'oficial aviat posarà el noi en problemes.
I mostri
Els monstres
Una comèdia composta per vint relats breus que conformen un fresc sobre la Itàlia del boom econòmic carregat d'ironia.
Per grazia ricevuta
Per la gràcia rebuda
Benedetto és un nen que surt il·lès de la caiguda d'un terraplè el dia de la seva comunió. Els habitants del seu poble ho atribueixen a un miracle i el sotmeten a una estricta educació religiosa.