Programme

Jiří Menzel, l’humor de l’observador

Jiří Menzel, l’humor de l’observador
Jiří Menzel, l’humor de l’observador
Jiří Menzel, l’humor de l’observador

10/03/2015 - 04/04/2015

calendario

Jiří Menzel (Praga, 1938) és un dels líders del "nou cinema txec" junt amb Milos Forman, Vera Chytilová, Ivan Passer o Jaromil Jires, entre d’altres. El 1967, el seu primer llargmetratge –Ostre sledované vlaky (Trenes rigurosamente vigilados)- va guanyar l’Oscar enfront –hélas!– El amor brujo, del barceloní Rovira Beleta.

Des de llavors ha estat l’observador més tendre i àcid –al mateix temps– de la realitat txeca. Sovint ho ha fet a partir de textos de Bohumil Hrabal. Com el literat, Menzel sap captar el que sembla un detall mínim, insignificant. I la naturalesa humana –i d’un règim, d’un sistema, d’una societat– es dibuixa a partir d’aquests detalls. El cicle i la presència de Jiří Menzel a la Filmoteca han estat possibles gràcies a la col·laboració del České Centrum i el Národní Filmový Archiv.

Agraïments: Jiří Menzel.

Amb la col·laboració de

Programme

Skřivánci na niti, amb presentació a càrrec de Jiří Menzel el dimarts 10
Jiří Menzel obre la retrospectiva que li dediquem i ens presenta 'Aloses al filferro', una de les obres més representatives de la Primavera de Praga. Un film que va estar prohibit al seu país natal durant més de vint anys i que quan finalment va veure la llum, el 1990, es va endur l'Ós d'Or del festival de Berlín.
Ostre sledované vlaky, amb presentació a càrrec de Jiří Menzel el dimecres 11
Trenes rigurosamente vigilados
Jiří Menzel ens presenta aquesta faula sobre la pèrdua de la innocència d’un jove, que coincideix amb l’arribada del nazisme.
Obsluhoval jsem anglického krále
Yo serví al rey de Inglaterra
El film, alimentat per un tipus de comèdia tan lúcida com crítica, algunes situacions entre surrealistes i oníriques i una visió contundent d'aspectes rellevants de la història contemporània de Txecoslovàquia, parteix dels records i les enyorances d'un cambrer oportunista que ha complert una condemna de quinze anys a la presó.
Zločin v šantánu
Crim al cafè-concert
'Crim al cafè-concert' és alhora una comèdia detectivesca i una al·legoria antitotalitarista ambientada en un antic cabaret de Praga. La estrella del local és una cantant de qui s'ha enamorat el ministre de Justícia.
Rozmarné léto
Un estiu capritxós
Xerrar i banyar-se és l'única ocupació de tres personatges ociosos que passen els dies a la vora d'un llac. Però la seva vida es veurà alterada quan al poble arriba un funàmbul amb la seva guapa ajudant.
Kdo hledá zlaté dno
El buscador d'or
Quan torna a Praga després de servir a l'exèrcit, en Lada no sembla encaixar enlloc. La seva xicota intenta retenir-lo a la ciutat, però ell accepta una feina de camioner sense ser conscient que el vehicle és utilitzat per contrabandistes que operen en el mercat negre.
Baječni muži s klikou
Els homes de la maneta
En els primers dies del segle XX, un invent desperta una gran curiositat a Praga: un aparell amb una maneta que produeix fotografies en moviment.
Postřižiny
Tijeretazos
A una petita ciutat de províncies de la Txecoslovàquia dels anys vint, el matrimoni peculiar format pel gerent d'una fàbrica de cervesa i una jove molt bonica de caràcter extravertit es veu afectat per l'arribada del germà del primer.
Slavnosti sněženek
La festa del llevaneus
Al petit poble de Kersko, la rivalitat entre dos grups de caçadors ens permet conèixer els secrets de la vida quotidiana dels seus habitants.
Vesničko má, středisková
Mi dulce pueblecito
Els habitants del petit poble txecoslovac de Krecovice s'oposen a les intrigues d'un alt funcionari de la capital que vol aconseguir, sigui com sigui, una casa de camp per als moments d'oci.
Konec starych času
El fin de los viejos tiempos
Una comèdia situada en un latifundi de principis de segle, en què el decorat d'un castell contempla les maniobres i els estratagemes d'un bon nombre de personatges per aconseguir-ne la propietat.
Žebráčká opera
L'òpera dels tres rals
L'escriptor, filòsof i futur president de Txecoslovàquia Václav Havel va escriure aquesta variació de la famosa sàtira política escrita originàriament pel britànic John Gay el 1728.