Programme

Andrei Kontxalovski: URSS-EUA-Rússia

Andrei Kontxalovski: URSS-EUA-Rússia

18/01/2013 - 23/03/2013

calendario

Fill d’artistes i germà de l’actor i realitzador Nikita Mikhalkov, el rus Andrei Kontxalovski té una trajectòria singular que arrenca a la Unió Soviètica, segueix als Estats Units i acaba, de moment, a la nova Rússia.

En aquesta mostra breu però representativa de la seva obra podrem veure dos films de la primera època –El primer mestre i La història d’Àsia Klatxina, prohibit durant vint anys per la censura soviètica– i l’epopeia Siberiada, una nissaga familiar ambientada al segle XX que, després de la bona acollida a Cannes el 1980, li va donar el passaport cap als Estats Units. De la seva etapa nord-americana revisem el melodrama postbèl·lic Maria’s Lovers i un film d’acció basat en un guió de Kurosawa i protagonitzat per estrelles de Hollywood, Runaway Train.
 

Amb la col·laboració de

  

Programme

Pervyy uchitel
El primer mestre
L’any 1923 els bolxevics envien en Duishen, un antic soldat de l’Exèrcit Roig, a fer de mestre a un petit poble deixat de la mà de Déu, prop de la frontera amb la Xina.
Istoriya Asi Klyachinoy, kotoraya lyubila, da ne vyshla zamuzh
La història d'Asia Klatxina, que va estimar però no va voler casar-se
“També conegut com "La felicitat d'Àsia", el segon film de Kontxalovski és equivalent en tot, o superior, al seu "El primer mestre" (1965).
Maria’s Lovers
Els amants de Maria
El primer treball de Kontxalovski fora de l’URSS va ser aquest drama ambientat en un poble rural de Pennsilvània a les acaballes de la Segona Guerra Mundial.
Siberiada
"Siberiada" és una epopeia que ens apropa a la història de Sibèria a través dels habitants del poble d'Elan.
Duet for One
Duet per a solista
Estrenada amb el títol d’"Ansias de vivir", és l’adaptació de l’obra teatral de Tom Kempinski que narra el daltabaix vital d’una violinista famosa a qui diagnostiquen esclerosi múltiple al mateix temps que el seu marit la deixa per una altra dona.
Shy People
Gent reservada
Una periodista novaiorquesa es trasllada amb la seva problemàtica filla a Louisiana. La seva intenció és visitar uns parents llunyans, concretament la seva cosina, una dona d’infància difícil casada als 12 anys i que ara té tres fills.
Dom durakov
Una casa de bojos
Enmig de la guerra entre Txetxènia i Rússia, una remota institució psiquiàtrica situada a la frontera dels dos països és abandonada pels seus cuidadors, que deixen els malalts en mans del destí.
Kurochka Ryaba
Ryaba, el meu pollastre
L’Àsia viu en un petit poblet de Rússia on ven ous i begudes alcohòliques als seus feliços habitants. Un dia una de les seves gallines pon un ou d’or, i el que semblava una benedicció divina no fa més que portar-li problemes.
Glyanets
Brillantor
Una noia de Rostov, una regió minera propera al mar Negre, arriba a Moscou amb el somni de convertir-se en "top model" i veure el seu rostre a les portades de les millors revistes de moda. Però no tot és tan bonic com sembla.
Dvoryanskoe gnezdo
Niu de nobles
Un ric propietari rus que ha abandonat la seva esposa a París torna a casa i s'enamora de la filla de la seva cosina. El retorn inesperat de la seva esposa l’obligarà a marxar de nou. Anys després, reviurà els escenaris del seu idil·li.
Dyadya Vanya
L’oncle Vània
“Una versió immaculada i admirable de l’obra d’Anton Txèkhov. Kontxalovski ens ofereix una visió alhora satírica i melancòlica, traçada amb una enorme sensibilitat, de la burgesia russa de finals del segle XIX, endormiscada en una passivitat somniadora, extraviada en records, il·lusions i esperances vanes.
Runaway Train
El tren de l’infern
Aquest film és un exemple curiós dels camins que poden seguir els projectes cinematogràfics. Un guió original escrit per Akira Kurosawa -que s’havia inspirat en un fet succeït a Nova York- va acabar sent dirigit per un cineasta d’origen rus amb capital americà.
The Inner Circle
Cercle de poder
El primer film rodat dintre dels murs del Kremlin és aquest drama romàntic sobre la vida d’Ivan Sanshin, un lleial ciutadà soviètic que es converteix en el projeccionista privat d’Stalin i que ha d’escollir entre servir el seu idolatrat dictador o seguir el seu cor.