Programme

El Raval al Raval. Imatges d'un barri

El Raval al Raval. Imatges d'un barri

11/07/2012 - 18/09/2012

calendario

Abans de convertir-se en el barri més revolucionari i festiu de Barcelona, el Raval havia estat el rebost material i espiritual de la ciutat. El cinema ha preferit veure’l com un barri canalla, refugi de desitjos i vicis, de crims i misèries, però també coneix la seva empenta obrera, el seu esperit popular i les tragèdies i alegries que ha acollit.

Un cop incorporat de ple a la ciutat, un cop desaparegudes les muralles, el Raval ha estat anomenat “Barri Xino”, “Distrito Quinto” o “08001”, segons si manaven les ganes de fer-lo passar per una reserva exòtica, per una pura divisió administrativa o per un territori postal o municipal. Però continua sent el Raval, amb una imatge múltiple. Multicultural? Sí. Molt català? També. Humil? Sens dubte. Barceloní? Fins a la mort. Cinematogràfic? Una vintena llarga de títols ho confirmen.

Programme

Ravaleja: el barri, vist pels veïns
El cicle "El Raval al Raval. La imatge d'un barri" s'obre, el dia que també comença la Festa Major del barri, amb la projecció de diversos documentals produïts pels veïns, les entitats i les associacions del barri. N'hem fet una petita selecció i l'hem anomenada "Ravaleja: el barri, vist pels veïns".
Mónica del Raval
FRANCESC BETRIU, 2009.
El triunfo
Un film ambientat al Barri Xino de la dècada dels 80 en què es barregen el drama, el romanticisme i l'acció a ritme de rumba.
Sinatra
El Sinatra del títol és un imitador del gran Frank que malviu en una pensió del Raval barceloní i a qui se li comença a complicar la vida arran d’un anunci d'un club d'amistat per correspondència.
Haz conmigo lo que quieras
El periodista i escriptor Ramón de España va debutar com a director amb aquesta comèdia basada en la seva novel·la "La casa del dolor", que alhora s’inspira en un sòrdid cas real.
La bandera
Després de cometre un assassinat a París, Pierre Gilieth s'amaga de la justícia al districte 4t, barri 2n, al carrer Cirés de Barcelona –que estava situat on ara hi ha l'avinguda de les Drassanes.
Barrios bajos
“Barrios bajos" és un llargmetratge rodat a la zona republicana durant la Guerra Civil espanyola i produït pel Sindicat de la Indústria de l'Espectacle, la productora anarcosindicalista.
Die Macht der Gefühle
El poder de los sentimientos
Un gran film de tesi construït a la manera d'un mosaic format per diverses seqüències de ficció combinades amb retalls documentals, material d'arxiu i música d'òpera.
Haywire
Indomable
A "Haywire", Soderbergh ens ofereix un thriller d'acció amb una persecució espectacular pels carrers de Ciutat Vella.
Sessió doble: "08001" i "Margarita"
Dos films molt recents centrats en el Raval, dos documentals que retraten, sense prendre cap partit i amb un esperit d'observació una mica asèptic, les vides de diversos habitants del barri. El primer no té un protagonista únic, és un retrat coral, mentre que el segon se centra, precisament, en una veïna que veu des de la seva finestra com l'edifici de la Filmoteca creix al costat de casa seva.
Raval, Raval
Un documental que recrea la ficció de la realitat (si volem veure-la), entrecreuant històries d'okupes, d’immigrants i de xarxes mafioses de prostitució i pederàstia.
Saïd
LLORENÇ SOLER, 1998.
Malinconico autunno
Cafè de port
Melodrama d'aventures produït per Benito Perojo que narra la relació paternofilial que s'estableix entre un nen orfe de pare –objecte de burla entre els seus companys– i un capità de vaixell mercant, un home de vida tèrbola però de cor bondadós.
Distrito Quinto
Després d'un atracament, els seus autors es reuneixen en un pis on els esperen la Tina i la Marta. Només hi falta en Juan, que té els diners.
Apartado de correos 1001
JULIO SALVADOR, 1950.
La ciutat cremada
ANTONI RIBAS, 1976.
La calle sin sol
“Després d’haver fet tant de cinema històric em vaig dir a mi mateix que havia de fer una pel•lícula del meu temps, i amb Miguel Mihura vaig començar a treballar amb una idea meva, la d’un home que fuig d’alguna cosa —la guerra, un crim— i acaba a Espanya sense saber gaire bé on és" (Rafael Gil).
Susanna
Un drama situat al Raval barceloní. El protagonista és un venedor de vins que té problemes laborals i que comença a relacionar-se amb una noia, promesa amb un carnisser marroquí.
Sin la sonrisa de Dios
L’adaptació de la novel•la homònima de José Antonio de la Loma és un film de tesi molt conservador i de final alliçonador dirigit en ple franquisme.
El cónsul de Sodoma
"El cónsul de Sodoma" és un recorregut per la vida de Jaime Gil de Biedma (1929-1990), un dels poetes més influents de la segona meitat del segle XX.
"Sabores y lenguas El Raval" amb la presència d'Antoni Miralda i Zé Peixoto
Antoni Miralda és un artista reconegut a tot el món. Des de la institució Food Cultura ha impulsat, en els darrers anys, un projecte sobre la cultura gastronòmica a diversos indrets del món. Ara ha estat el torn del Raval.
Los atracadores
El camí de la delinqüència és un camí fàcil: un obrer i un noi sense ofici ni benefici hi accedeixen, arrossegats per l'Estudiante. Tots plegats formen la banda anomenada "Los Corteses".
Hay un camino a la derecha
En Miguel i la Inés acaben de tenir un fill i a ell l'acomiaden de la feina. Un conegut li ofereix participar en el robatori d'una partida de pneumàtics.