Programme

Avui documental

Avui documental

23/02/2012 - 15/07/2018

calendario

Programme

The Shock Doctrine
La doctrina del shock
Basada en el llibre de Naomi Klein, "La doctrina del shock" tracta de l'expansió de l'anomenat "capitalisme del desastre". Aquest insta els governs a aprofitar períodes de crisi econòmica, guerres, desastres naturals, atacs terroristes i epidèmies per saquejar els interessos públics i portar a terme tot tipus de reformes a favor del lliure mercat.
Invisibles
Dos representants de Metges sense Fronteres ens acompanyaran en aquesta primera sessió d'un documental produït per Javier Bardem i que commemora el 20è aniversari d'aquesta ONG.
Invisibles
Javier Bardem va produir aquest documental que commemorava el 20è aniversari de Metges sense Fronteres a Espanya i que esdevé una potent denúncia d'algunes situacions crítiques oblidades al món.
El cuaderno de barro - Presentació d'Isaki Lacuesta
El realitzador Isaki Lacuesta apareix per partida doble a la programació de la Filmoteca de març. D'una banda, projectem el seu film "Los pasos dobles" dins el cicle "Els millors films de l'any". I de l'altra, com a complement indispensable a aquesta pel·lícula, el documental "El cuaderno de barro", que avui ens presenta.
Hachazos - Presentació d'Andrés Di Tella
El director argentí Andrés Di Tella ens presenta el seu film "Hachazos", un documental sobre el seu compatriota, el també director Claudio Claudini.
Hachazos
Andrés Di Tella, un dels màxims exponents del documental subjectiu, recupera la figura i l'obra del cineasta experimental Claudio Caldini, alhora que indaga en les primeres passes del cinema experimental argentí en el context polític repressiu de la dècada dels setanta i en l'origen de la seva pròpia activitat cinematogràfica.
Impunity - Presentació de Juan José Lozano
Juan José Lozano, un dels directors d'aquest film sobre la reconstrucció de Colòmbia, assisteix a la projecció d'avui a la Filmoteca.
Impunity
Impunidad
Colòmbia, any 2000: després de la desmobilització de més de trenta mil paramilitars acusats de l'assassinat de milers de colombians, s'inicia un procés judicial contra alguns comandants desmobilitzats.
Sessió triple de curtmetratges - Amb la presència de Carmen Viveros.
Tres curtmetratges recents, filmats a Barcelona, que són una mostra de les produccions dels realitzadors catalans més joves.
Le jeu de la mort
El joc de la mort
Un documental que segueix vuitanta persones que es presenten voluntàries per participar en el programa pilot d'un nou concurs de televisió.
Bunt. Delo Litvinenko
El caso Litvinenko
Aleksandr Litvinenko era un espia de la FSB (hereva del KGB) que es va exiliar a Londres després de denunciar que un atemptat a Moscou atribuït als txetxens era obra del govern de Putin.
Vidal Sassoon
Aquest documental recull 80 anys de revolució històrica i cultural al llarg dels quals Vidal Sassoon, un jove criat en un orfenat de Londres, esdevé un home d’èxit i fama.
There Once Was an Island
Hi havia una vegada una illa
Què passaria si la teva família s'hagués d’enfrontar a la decisió de deixar casa vostra per culpa del canvi climàtic?
"Dimanche à Brazzaville", amb la presència d'Enric Bach i Adrià Monés
Els directors de "Dimanche à Brazaville" ens presenten aquest documental sobre tres personatges que viuen a la capital del Congo.
Després de la pau (sèrie documental). Estrena dels capítols sobre Rwanda i Guatemala., amb presentació a càrrec dels autors, Oriol Andrés i Gemma Garcia, i de Rafael Grasa.
Un documental elaborat per les associacions de periodistes Contrast i Fora de Quadre, i que arriba a la Filmoteca de la mà de l'ICIP (Institut Català Internacional per a la Pau). En aquest sessió estrenarem dos dels quatre capítols ques es projecten.
Maître du monde
Mestre del món
Un especulador de borsa d’uns quaranta anys ho deixa tot i gira l’esquena a una societat que ja no l’atrau.
"Ziztadak", amb presentació a càrrec dels directors del documental, de Mabel Cañada i de Rafael Grasa.
Un documental sobre el País Basc i l'activisme pacífic contra certes decisions del poder. Ens el presentaran els seus autors (Oriol Andrés, Carlos Castro i Gemma Garcia), membres de l'associació de periodistes Fora de Quadre, conjuntament amb una de les protagonistes del film, Mabel Cañada, i el director de l'Institut Català Internacional per la Pau, Rafael Grasa.
Lipdubs per la Pau
Coincidint amb el Dia Escolar de la Pau i la Noviolència, projectarem els curts guanyadors del Concurs de Lipdubs per la pau, organitzat per l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i en el qual col·labora la Filmoteca de Catalunya.
Favela on Blast
“Serà per mala consciència, per moralitat o pel que sigui, però cada vegada que un occidental treu el cap pels abismes de la pobresa sol tramar un discurs explícit de denúncia. No és el cas d’aquest documental produït per Diplo, en què la vida a la favela és una celebració." (Luis Hidalgo).
Ocaña, la memoria del sol
Documental sobre el pintor i escultor José Ocaña, tot un símbol de la Transició i de la llibertat sexual. El film és el resultat de dos anys de treball que han permès abordar molts aspectes de la vida i l’obra de l’artista gràcies també a la col•laboració dels seus amics i la seva família.
Buscando respeto, amb debat amb Saskia Sassen, David Brotherton, Antonio Fernández, Luca Queirolo Palmas, Carles Feixa i José González Morandi
'Buscando respeto' és un projecte d'investigació en sociologia sobre els joves del carrer, les seves organitzacions i les polítiques locals que hi interactuen.
Sessió doble: 'La memòria de la matèria' i 'En terra guaraní', amb presentació a càrrec d’Albert Abril i Roc Villas
Una sessió doble conformada sobre dos films amb protagonistes de l'Amazones: els indis zo'e i els guaranís, presentada pels seus realitzadors respectius.
Searching for Sugar Man
L’sleeper d’enguany ha estat aquest documental premiat amb un Oscar que rescata la figura de Sixto Rodríguez, un cantautor folk de Detroit d’origen mexicà que, durant vint anys, va ser una figura de culte a Sud-àfrica sense que ell en tingués coneixement.
Three Stories of Galicia
Tres històries de Galítsia
Un jueu, la família del qual va escollir salvar la vida del seu pitjor enemic. Una ucraïnesa que va haver de suportar el robatori dels seus fills per salvar el seu país. Un sacerdot polonès que ho va arriscar tot per acabar amb l’odi que havia dividit la seva parròquia.
The Queen and I
La reina i jo
Gairebé trenta anys després de participar en la revolució islàmica que va resultar en l’enderrocament del xa de l’Iran, la cineasta iraniano-sueca Nahid Persson torna al seu país d’origen per a una visita.
De occulta philosophia, amb presentació a càrrec de Daniel V. Villamediana
El director, guionista i crític Daniel V. Villamediana ('La vida sublime', 'El brau blau') ens presenta el seu darrer llargmetratge, un treball sobre el procés de construcció de la música. L'acompanyaran a la sala els músics Pável Amílcar i Thor Jorgen, el musicòleg Rubén López Cano i la directora de fotografia Madalina Stefan.
Al final de la vida, amb presentació a càrrec de Carlos Benpar
Carlos Benpar ens presenta un film molt especial, muntat amb retalls de les seves pel·lícules predilectes -i les de la seva mare, de qui també hi ha imatges- quan ja sabia que a ella li quedava poc temps de vida. Un film-tribut que només es projecta, tret de casos excepcionals, tal dia com avui, el 26 de febrer de cada any.
El caso Rocío, amb presentació a càrrec de José Luis Tirado el diumenge 2.
José Luis Tirado ens presenta el seu documental sobre el film 'Rocío', la primera pel·lícula segrestada judicialment a Espanya després de la derogació de la censura cinematogràfica.
Rocío
La primera pel·lícula segrestada judicialment a Espanya després de la derogació de la censura cinematogràfica és aquest film produït el 1980. A dia d’avui, la seva exhibició íntegra segueix prohibida per la sentència vigent del Tribunal Suprem, que va condemnar el seu autor per delictes d’injúries.
Los mundos sutiles
Una estudiant del conservatori de dansa que ha de preparar una prova de fi de curs sobre Antonio Machado s’endinsa en la vida i l’obra del poeta, i protagonitza un viatge cinematogràfic entre el documental i la ficció.
El padre de Gardel, amb presentació a càrrec de Ricardo Casas el dimecres 19
Ricardo Casas és un cineasta uruguaià, documentalista, director i productor de cinema. A banda de dirigir diversos curtmetratges i el llargmetratge que emetem, 'El padre de Gardel', Casas va treballar quasi trenta anys a la Cinemateca d'Uruguai.
Sessió doble: 'El hombre que murió dos veces' i 'La escuela fusilada'
Dos documentals de caràcter històric dirigits per Daniel Álvarez i Iñaki Piñedo: el primer recupera la història del maquis i la segona, l'aniquilament de l'escola republicana després de la victòria franquista.
El retratista, amb presentació a càrrec d'Alberto Bougleux.
Alberto Bougleux, autor del film,ens presenten "El retratista"
Esbastika bat Bidasoan
Una esvástica sobre el Bidasoa
En plena Segona Guerra Mundial, un cineasta alemany i el seu equip endeguen un projecte insòlit: el rodatge d’una pel•lícula sobre la vida dels bascos.
Els records glaçats, amb presentació a càrrec de Josefina Castellví i Albert Solé
L'oceanògrafa Josefina Castellví és la protagonista del darrer documental d'Albert Solé, "Els records glaçats", un recorregut per la trajectòria vital de la científica. Els dos seran a la Filmoteca per presentar-lo.
Why We Fight
Per què lluitem
Està la política internacional dels EUA dominada per la idea de la supremacia militar? Els afers militars han esdevingut massa importants en la vida dels nord-americans?
Quien mató a Walter Benjamin..., amb presentació a càrrec de David Mauas
D'ença de la mort de Walter Benjamin al Portbou franquista l'any 1940 han existit dubtes sobre la versió oficial donada com a motiu del decès. Aquest documental, que ens presenta el seu realitzador, indaga en les circumstàncies de la mort del filòsof.
L'home del metro, amb presentació a càrrec de Joan Vall Karsunke
Durant molts anys, els passavolants i usuaris del metro barceloní van coincidir a les andanes amb un cantant d'òpera desconegut. Ara, un documental ens explica qui era i per què cantava al metro. Ens presenta el film el seu director, Joan Vall Karsunke.
'Roger and Me', amb presentació a càrrec de Manuel Delgado el dimecres 26
L'estrena cinematogràfica de Michael Moore és aquest film que denúncia les conseqüències dels tancament d'una fàbrica a l'estat nord-americà de Michigan. L'antropòleg Manuel Delgado presentarà la projecció.
Mirades: Retrats sense sostre, amb presentació a càrrec de Manuel Delgado i debat posterior a càrrec dels protagonistes del film
L'antropòleg Manuel Delgado i els protagonistes del documental ens presenten 'Mirades: Retrats sense sostre'. Després de la projecció participaran en un debat.
La memoria rebelde
Mitjançant la reflexió oral i coral d’un seguit de personalitats, Diamante ens ofereix una visió de la República, el franquisme i la Transició marcada pel tamís de la lluita per la democràcia i les llibertats.
Apaga y vámonos
El film documenta l’assetjament del poble maputxe, indígena de Xile, i la fi progressiva de les seves comunitats per culpa de la construcció d’una central elèctrica de la companyia espanyola Endesa en territoris que eren seus des d’èpoques ancestrals.
Reidy, Building Utopia
Documental que segueix la trajectòria de l’arquitecte i urbanista francès Affonso Eduardo Reidy, establert al Brasil. Ell va ser l’artífex de la transformació de Rio de Janeiro en una urbs moderna amb projectes com el Museu d’Art Modern o l’edifici de la policia municipal. L’obra de Reidy ha tingut un gran impacte en l’arquitectura brasilera contemporània.
L'encerclement - La démocratie dans les rets du néolibéralisme
El cercamiento - La democracia presa del Neoliberalismo
Mitjançant les reflexions i l'anàlisi d’intel·lectuals reconeguts, aquest documental fa un retrat de la ideologia neoliberal i examina els diversos mecanismes utilitzats pels defensors d'aquesta ideologia per imposar els seus dictats a tot el món.
Los pasos de Antonio
L'Antonio, un ancià de 94 anys, ha fet la promesa de caminar cada dia fins a la porta de l'església del seu barri per mantenir-se actiu.
Los ojos de Ariana
Un documental apassionant que explica els esforços fets per un grup de treballadors d'Afghan Film (la Filmoteca afgana) per salvaguardar el patrimoni fílmic del país de la ferocitat dels talibans, que volen arrassar totes les imatges.
En tierra extraña
ICÍAR BOLLAÍN, 2014.
Chavín de Huántar. El Teatro del Más Allá
Un retrat pel passat, el d'una sofisticada civilització que va existir al Perú fa 3200 anys.
Ich bin Enric Marco
Aquest documental situa un dels impostors més grans de Catalunya davant el mirall. L'expresident de la principal associació espanyola de deportats, Enric Marco, emprèn un viatge desmitificador cap al seu passat, un viatge en cotxe a Alemanya.
Desde que el mundo es mundo
En Gonzalo és un agricultor que durant la crisi actual ha mantingut la sàvia i antiga tradició de produir els aliments que consumeix.
Refugee: The Eritrean Exodus
Aquest documental segueix el cineasta i viatger americà Chris Cotter mentre explora la ruta migratòria que creua Etiòpia cap a Israel, tot recollint les cuites dels refugiats.
Ajoblanco, crónica en rojo y negro
Retrat de la revista contracultural 'Ajoblanco' i la transformació de la societat espanyola des de la Transició fins als nostres dies.
El somni català
Vertebrada en l'obra poètica de Ventura Gassol a través de la veu de Montserrat Carulla, El somni català ens convida a un recorregut per fets històrics que, iniciant-se l'any 1904 fins a arribar als nostres dies, expressen la visió personal de Josep Maria Forn sobre la lluita dels catalans per a la recuperació dels drets nacionals.
Loubia Hamra
Loubia Hamra (Alubias rojas)
Un grup de nois corren, es banyen i dormen en una platja fins que un dia, de sobte, decideixen que han de començar una guerra.
Tchindas
Tchinda Andrade és la transsexual que ha donat nom a totes les transsexuals de Sao Vicente, una illeta remota de Cap Verd.
Blackfish
Tilikum és una orca que va ser responsable de la mort de tres persones, entre les quals una entrenadora experimentada. El film mostra les conseqüències, de vegades devastadores, de mantenir aquestes criatures intel•ligents i sensibles en captivitat.
Marina
“Caridad Marina Pérez va néixer el 1926. Ella i els seus fills han viscut la utopia de la Revolució Cubana. Jo sóc un dels seus néts i, tretze anys després d’haver emigrat a Espanya, torno a Cuba per primera vegada per retrobar-me amb els que queden. Amb mi arrossego un pregunta: han valgut la pena tants d’anys de sacrifici?” (Haliam Pérez).
En la cueva del mago
Fèlix Llaugé, el Mago Félix, és algú més que el mag que prediu esdeveniments amb un pèndol. La seva realitat, les seves coses i la seva no-rutina són el que el fan diferent. Un ésser que s’arrisca a tenir la seva singular opinió, no importa el tema. Un dia de visita al seu domicili ens prepara per al futur.
Invisible Heroes: African-Americans in the Spanish Civil War
Documental que narra la història dels 85 soldats afroamericans que van arribar a Espanya, des dels Estats Units, per lluitar a la Guerra Civil Espanyola com a part de la Brigada Lincoln, formada per 50.000 voluntaris de 54 països.
Im Keller
Al soterrani
En aquest documental el controvertit i incisiu Ulrich Seidl emprèn un viatge peculiar per les entranyes d'Àustria, i ho fa a partir dels usos que alguns dels seus habitants donen als soterranis de les cases, un escenari idoni perquè les persones alliberin les fantasies i els vicis més inconfessables.
Alma de Sant Pere
Alma i els seus amics compren un edifici antic de Barcelona amb la idea de transformar-lo en apartaments de luxe. Un somni ambiciós que esdevé un negoci arriscat no exempt de dilemes morals.
Màsters en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la UAB
Tres curtmetratges destacats dirigits per alumnes del prestigiós màster de la Universitat Autònoma de Barcelona: 'Ciutat Meridiana', de M. A. Duque, M. Redondo, G. Saccente, B. Valdivieso, A. Vázquez; 'Cabeza de orquídea', de V. Blasco, G. Andrés López, C. Napolitano, A. Schez. Martínez, C. Zegarra i 'Campanya', d’A. Alonso, C. Brites Soares, A. Cabrera, L. Curto, D. Depetris
Pizarro
El comandant del M-19, Carlos Pizarro, va ser assassinat el 26 d'abril de 1990 després d'haver firmat un reeixit tractat de pau amb el govern colombià.
EnFemme, amb presentació a càrrec d'Alba Barbé
Preestrenem, en una sessió gratuïta, el darrer documental d'Alba Barbé, que serà a la sala Chomón per presentar-lo.
Os días afogados
El 1992, la construcció de l'embassament de Lindoso (Portugal) va negar els pobles gallecs d'Aceredo i Buscalque. Alguns dels seus habitants van agafar les seves càmeres i van començar a enregistrar.
Demain
Mañana
Després de la publicació d’un estudi que anunciava la possible desaparició de part de la humanitat el 2100, Cyril Dion i Mélanie Laurent i un equip de quatre persones visiten deu països per investigar les causes de la catàstrofe i, sobretot, la manera d’evitar-la.
La estrategia del silencio
Crònica dels nou anys de lluita dels familiars de les víctimes de l'accident de metro de València de 2006 (amb 43 morts).
Merci patron!
¡Gracias jefe!
Un documental en clau de tragicomèdia social que ha estat tot un èxit de públic a França.
Le Jour de Gloire
Documental sobre el geni Raymond Roussel, inspirador del grup surrealista, de Marcel Proust i de nombrosos novel·listes i artistes actuals, des d’Enrique Vila-Matas i Miquel Barceló fins a Jan Svankmajer.
Drácula Barcelona
El 1969, Jesús Franco i Christopher Lee rodaven El conde Drácula a Barcelona. Paral·lelament, Pere Portabella donava compte d’aquella filmació, vampiritzant-la a Vampir Cuadecuc.
Where to Invade Next
¿Qué invadimos ahora?
Michael Moore carrega contra el sistema nord-americà amb el seu peculiar estil sarcàstic.
When You're Strange
Narrada per Johnny Depp, és la primera pel·lícula documental sobre The Doors.
El precio de la risa
El primer documental sobre la figura del còmic espanyol Paco Martínez Soria indaga en una imatge completa i bastant desconeguda de l’actor format a Barcelona i del context de la seva època mitjançant fotografies i entrevistes a la seva família i amics, actors i experts en història i cinema.
Entre dos orillas
A l’abril del 2011, Bárbara Meyer i la poeta Concha García emprenen un viatge per l’Uruguai i l’Argentina per realitzar un documental sobre sis poetes de tots dos països.
Batallas íntimas
Un documental sobre la violència domèstica protagonitzat per cinc dones de països diferents (Mèxic, l’Índia, Finlàndia, els Estats Units i Espanya) víctimes d’aquesta xacra malauradament tan estesa, generada bàsicament per la societat patriarcal en la qual vivim.
Joy Division
Documental sobre la història del grup britànic Joy Division, rebatejat -després del suïcidi del seu cantant, Ian Curtis, el 1980- amb el nom de New Order.
Omega
Documental sobre el disc de flamenc-rock 'Omega', composat pel mestre Enrique Morente i el grup granadí Lagartija Nick el 1996. Morente va adaptar temes del cantautor canadenc Leonard Cohen i va posar música a poemes de Federico García Lorca.
Filmworker
Filmworker. A la sombra de Kubrick
Leon Vitali, després de la gran interpretació de Lord Bullingdon a Barry Lyndon, va deixar de banda la seva prometedora carrera d’actor per tal d’ajudar Kubrick en el seu procés creatiu.
Barcelona, la Rosa de foc (3-D)
Un passeig per la ciutat de Barcelona en 3D en un únic pla seqüència. Una experiència immersiva en la qual també té una gran importància la música, el so tridimensional i el narrador (Pep Guardiola).
Sessió doble: "Ljubav" i "Kao malo vode na dlanu"
Sessió formada pel documental iugoslau "Ljubav" de Vlatko Gilic i el migmetratge "Kao malo vode na dlanu" de la cineasta catalana Mireia Sallarès.
El cuaderno de barro
Miquel Barceló i Josef Nadj protagonitzen una performance que els converteix en escultures que s’autodestrueixen. El compositor Pascal Dusapin busca un efecte similar.
Nothing Like a Dame
Les actrius britàniques Maggie Smith, Judi Dench, Eileen Atkins i Joan Plowright parlen sobre les seves carreres i els seus inicis en el teatre. "La risa i la histèria pura son encomanadissos en aquesta pel·lícula extremadament divertida" (Peter Bradshaw).
Dhanyabad
Un documental ambientat al Nepal que pretén fer reflexionar sobre el concepte d’ajuda humanitària directa i sincera i sobre la importància d’educar en l’autosuficiència dins de l’àmbit de la cooperació internacional.
Dhanyabad
MANUEL NORCINI, SARA PAVONE, 2018.
Rumba Tres, de ida y vuelta
Un panegíric al conjunt més exultant de la rumba catalana. L'alegria de viure de Rumba Tres va desfer les nuvolades negres del franquisme.
They Shall Not Grow Old
Ellos no envejecerán
PETER JACKSON, 2018.
Mudar la piel
ANA SCHULZ, CRISTÓBAL FERNÁNDEZ, 2018.
Fevereiros
Febreros
MARCIO DEBELLIAN, 2017
Manifesto
JULIAN ROSEFELDT, 2015
Sanctuary (Santuario)
ÁLVARO LONGORIA, 2019.
McQueen
IAN BONHÔTE, PETER ETTEDGUI, 2018.
Amazing Grace
ALAN ELLIOTT, SYDNEY POLLACK, 2018.
What You Gonna Do When the World's on Fire?
Què faràs quan el món estigui en flames?
ROBERTO MINERVINI, 2018.
Henri Langlois
Triple sessió
LA CINÉMATHÈQUE FRANÇAISE + CONVERSATION AVEC HENRI LANGLOIS + TRACES FANTÔMES, LE MUSÉE D'UN RÊVE