Acollim el 50è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona

Rumba para Bebo (Éric Michaud, 2013)

24/10/2018

Jaime Calabuch “Jumitus” i Maxine Gordon, vídua i exrepresentant del mític saxofonista Dexter Gordon, seran els encarregats de presentar els diversos films que es projecten a les nostres sales.

De dijous 1 a divendres 30 de novembre, projectem quatre films presentats per personees lligats a aquest gènere musical

Jaime Calabuch “Jumitus” i Maxine Gordon, vídua i exrepresentant del mític saxofonista Dexter Gordon, seran els encarregats de presentar els diversos films que es projecten a les nostres sales.

Per tercer any consecutiu, la Filmoteca de Catalunya es converteix en una de les seus del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, acollint les seves projeccions cinematogràfiques. Enguany, el festival té lloc a partir de dijous 1 de novembre, amb un total de quatre films que comptaran amb presentadors molt reconeguts en aquest gènere musical. La programació més jazzy de la Filmoteca s'allarga, enguany, fins a dijous 13 de desembre, quan es projectarà Cachao... Como su ritmo no hay dos.

Joan Anton Cararach, crític musical i director del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, ens presenta la sessió inaugural –que tindrà lloc l’1 de novembre a les 17.00 h-  del certamen, en què projectarem un film que recorda la vida i el llegat del gran Bebo Valdés. Rumba para Bebo (Éric Michaud, 2003) . El film és el resultat del concert que Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona va dedicar al músic quan va morir. Les seves últimes paraules foren: “El día que yo me muera, no quiero lloradera”.

A mitjan mes de novembre, el pianista Jaime Calabuig “Jumitus” vindrà a presentar el film de David Pareja Indestructible. El alma de la salsa (2007), produit per Pachi Espinosa amb la presència del cantant Diego el Cigala. La pel·lícula és un recorregut des dels inicis de la salsa fins a l’actualitat que no només es focalitza en la dimensió musical, sinó també en l’intent d’un grup de músics per arribar als cors de tots els que estimen la vida. La cita és el dimarts 13 de novembre a les 18.30 h.

El dimecres 21 de novembre també gaudirem d’una altra presentació. Maxine Gordon,  historiadora, estudiosa i productora i vídua i exrepresentant de Dexter Gordon, presentarà Round Midnight / Alrededor de la medianoche (Bertrand Tavernier, 1986), film que va guanyar un premi César al millor so i l’Oscar a la millor banda sonora.

Bird (Clint Eastwood, 1988)El dissabte 24 de novembre a les 19.10 h tindrem més jazz: la història de Charlie Parker en el film Bird (Clint Eastwood, 1988). Charlie Parker és, possiblement, la figura més carismàtica i revolucionària de la història del jazz. Mort prematurament a causa de les drogues, la seva capacitat innovadora ha quedat descrita magistralment en el relat d’El perseguidor, que Julio Cortázar li va dedicar fent-li dir: “Això ja ho vaig tocar demà”.

Clou el festival, els propers 9 i 13 de desembre, el documental d'Andy García Cachao... Como su ritmo no hay dos, dedicat a aquesta figura de la música cubana.

El Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona permet, doncs, redescobrir alguns films representatius del gènere musical més complex de la música moderna.